4-مسافرت شاهرود – در شاهرود - بخش دوم- مورخ 91/04/24
موزه باستان شناسی و مردم شناسی شاهرود
ساختمان این بنا مربوط به ساختمان قدیمی شهرداری (بلدیه) شهر بوده و در دوره پهلوی اول بنا شده است و شامل دو بخش باستان شناسی و مردم شناسی است. در بخش باستان شناسی آثار ارزشمندی مربوط به دورههای پیش از اسلام و در قسمت مردم شناسی نیز مجموعهای از ابزار و ادوات تولید پوشاک، زیورآلات، دست بافتهها، اسناد و قبالهها و نیز ابزاری از فنون سنتی زندگی مردم به نمایش گذاشته شده است. همچنین برخی از اشیای مکشوفه در تپه هشت هزار ساله سنگ چخماق بسطام و تپه سه هزار ساله بلوار شاهرود مانند ابزار استخوانی و سنگی کار مربوط به هزاره ششم قبل از میلاد، سفالهای خاکستری و نیز درب امامزاده قطری در موزه شاهرود به نمایش گذاشته شده است.
موزه حیات وحش شاهرود
موزه حیات وحش شاهرود از محل اعتبارات سفر دور اول رئیس جمهور به استان سمنان در زمینی به مساحت ۲۰۰ متر مربع ساخته شده و از سال ۸۹ کار خود را آغاز کرده است. در این موزه ۴۲ گونه از جانوران اعم از پستانداران، خزندگان و پرندگان صورت تاکسیدرمی نگهداری میشوند که به غیر از تعدادی از پرندگان که منشا دریایی دارند سایر گونههای موجود بومی این شهرستان هستند.
موزه آب
این موزه در خیابان مصلی-داخل حسینیه سعادت برنجی واقع شده است و ابزار آلات باستانی استحصال آب را به نمایش عموم گذاشته است.
بوستانها
پارک آبشار
پارک شهدای محراب
پارک کودک
پارک بلوار
شهر بازی
شهرستان شاهرود دارای مکانهای تاریخی و تفریحی بسیاری است که برای دیدن این مکانها بیآنکه خسته از ماندن شوید، میتوانید چند روز خوب را در آن سپری کنید. چرا که دیدن آنها برای هر مسافری به یادماندنی خواهد بود. در بخش آرامگاهها، آرامگاه عارف شهیر ایرانی بایزید بسطامی، صومعه بایزید، آرامگاه عارف نامی شیخ ابوالحسن خرقانی، آرامگاه شیخ عمادالدین و آرامگاه ابن یمین فرومدی، لحظات روحانی را برای شما به وجود خواهد آورد.
اگر اهل ماندن و گردش در طبیعت باشید، رشته کوه البرز با قلههای زیبا و سر به فلک کشیده خود در امتداد شرق، غرب و شمال این شهرستان چون گذشته با غرور خودنمایی میکند و قلههای معروف شاهکوه (3813 متر)، شاهوار (3960 متر)، کوه ابر (2630 متر)، خوش ییلاق (2802 متر) و چشانک (2670 متر) شما را به سوی خود فرا میخواند.
اما اگر میخواهید در گذشته سیر کنید شما را به تماشای کاروانسراها دعوت میکنیم. در این کاروانسراها میتوانید با بستن چشمانتان لحظهای به گذشته برگردید و در خیال هنوز هم صدای زنگولههای بسته شده بر گردن شترها، صدای بچههای بازیگوش که با دویدن به این سو و آن سوی کاروانسرا خاک به پا کردهاند، آن پیرزنی که دوکی را به دست گرفته و میچرخاند را بشنوید و ببینید. کاروانسراهای میاندشت، میامی، ده مُلا، بدشت، شاهعباس، الهاک، جاده ابریشم و کاروانسرای سنگی از آن جمله هستند.
بناهای تاریخی شاهرود
در بخش مراکز تاریخی و مذهبی میتوان به مسجد جامع شاهرود متعلق به دوره ایلخانی با قدمتی حدود 700 سال، مسجد جامع بسطام، برج کاشانه و مسجد جامع بایزید بسطامی اشاره کرد.
هر چند تمام مکانهای ذکر شده ضمن آشنا کردن شما با تاریخ و گذشته این شهرستان جاذبههای تفریحی هم دارد، اما اگر فقط به تفریح و گردش فکر میکنید شما را به دیدن قندیلهای یخی درهآب اوستا در ابرسج، چشمه هفترنگ دارای آب رنگین در دره تاش، آبشار نگارمن با ارتفاع 10 متر که دو بید مجنون از دل دو تخته سنگ روییده و در تابستان سخاوتمندانه سایه خود را بر روی آبشار گسترانیده، آبشار دره آلوچال در دل جنگلهای ابر، امامزاده ارمیان(ع) که امامزادهای در دل درختی به طول 10متر جای دارد و از زیر آن چشمهای میگذرد، آبشار شاهرود و منطقه خوشییلاق دعوت میکنیم.
و اما اگر فقط ساعتی کوتاه میهمان ما خواهید بود شما را به دیدن موزه شاهرود دعوت میکنیم تا در فرصتی کوتاه در این موزه با این دیار و آن چه که بوده آشنا شوید؛ محل فعلی موزه شاهرود در خیابان فردوسی این شهر قرار دارد و بنای آن در سال 7ـ1306 به عنوان بلدیه (شهرداری) شاهرود بنا شده بود.
این موزه دارای دو بخش مردمشناسی و باستانشناسی است. در بخش باستانشناسی آن آثاری از تپههای تاریخی شاهرود، دامغان و سمنان از جمله تپهسنگ چقماق به نمایش درآمده است و در بخش مردمشناسی اشیایی همچون پوشاک سنتی، زیورآلات، دستبافتها، اسناد و قبالهها قرار دارد.
بخش سکه که فعلاً سکههایی از دورانهای گذشته مانند صفویه، اشکانی و سلوکی در آن موجود است از دیگر قسمتهای دیدنی این موزه است.
ساعت 7:00 به تکیه بیدآباد نیز سر زدیم.
تکیه بیدآباد مربوط به دوره قاجار است و در محله قدیمی بیدآباد واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۳۹۹۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
پس از صرف صبحانه و استراحت حدود ساعت 12:00 به بازار شهر سر زدیم.
بازار شاهرود علاوه بر راسته اصلی دارای سه سوق و چهار سوق و چند کاروانسرا، حمام و مدرسه است و از نظر اقتصادی از جایگاه ویژهای برخوردار است.
مجموعه بازار شاهرود مربوط به دوره قاجار است و در شاهرود، بافت قدیم شهر واقع شده و این اثر در تاریخ ۹ فروردین ۱۳۷۸ با شمارهٔ ثبت ۲۲۸۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مدرسه بازار – شاهرود: این مدرسه از آثار دوره قاجار است و در سال 1206 هجری قمری از خشت خام بنا شده است. این مدرسه پلان مستطیل دارد و در هر چهار ضلع آن حجرههایی ساخته شده که چهار حجره آن طلبه نشین است. حوض سر پوشیدهای نیز در وسط مدرسه قرار دارد.